Oklart kring klimatbonusutbetalningar

Oklart kring klimatbonusutbetalningar

Försäljningar av elbilar har ökat kraftigt under senaste halvåret. Nu rapporteras att beräkningar visar att årets klimatbonuspengar i praktiken redan är slut, vilket också bekräftas av Transportstyrelsen.

Efter att pengarna för klimatbonus tagit slut i augusti 2021 höjdes anslaget från 2,91 miljarder i fjol till 3,9 miljarder kronor för 2022. Det visar sig nu att det inte räcker. Orsaken är den stora försäljningen av elbilar och laddhybrider under 2021*.

Enligt Transportstyrelsen kommer den som fram till mitten av december 2021 köpte en bil med rätt till klimatbonus få bonusen utbetald.

Hur det däremot blir för den som därefter köpt eller köper en bil berättigad klimatbonus är i nuläget oklart. Både 2020 och 2021 sköt regeringen till nya medel när pengarna till klimatbonusen var förbrukad innan årskiftet. När klimat- och miljöminister Annika Strandhäll uttalande sig i SVT nyligen sa hon såhär:

– Det är upp till oss som regering att se till att vi kan täcka upp för det löften vi har gett. [...] Vi lägger ju till mer pengar inom ett antal olika områden, och är det så att det gäller även bonus-malus så får regeringen komma tillbaka till de utökade behoven. 

Transportstyrelsen uppskattar att det kommer behövas ytterligare minst 4 miljarder för det första halvåret om registreringen av klimatbonusbilar fortsätter i samma takt.

* Klimatbonusen delas ut 6,5 månad efter att bilen som har rätt till det registrerats in. Till bilar som såldes och registrerades under andra halvan av 2021 kommer alltså pengarna från årets budget.